2017-ben is „kompromisszum nélkül”


Ugrás az esemény hivatalos oldaláraA kiskunhalasi Római Katolikus Főplébánia idén is becsatlakozott a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű önkéntes segítő akcióba. Idén már sajnos a számos program, a gyerekek leterheltsége és a szolgálati helyek hiánya miatt kénytelenek voltunk kevesebb emberrel rövidebbre fogni a 72 órát, és a 2017. október 14-i szombatot szemeltük ki a tényleges jótékonykodásra. Mivel szükségessé vált a hétvége egyetlen napba való betömörítése ezért komoly előkészítő munka és felkészülés előzte meg a hétvégi akciót, amiről elmondhatjuk, hogy pompásan sikerült. Hálásan köszönjük az Új Európa Alapítvány támogatását, amely lehetővé tette a munkához szükséges eszközök beszerzését és az Alsóvárosi Főplébániának, hogy szállást és étkezést biztosított nekünk. A közel száz résztvevő régi és új helyszíneken törekedett arra, hogy szebbé, jobbá, élhetőbbé tegye a világot, amiben élünk, és a közös munka szórakozássá válva csempészett örömöt számos ember szívébe.
Amióta Kiskunhalason szerveződik a „72 óra” azóta rendszeres vendéglátónk a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, ahonnan idén is több mint félszáz lelkes diák csatlakozott hozzánk. A középiskolának közkedvelt közösségi terét, a kollégium területét próbáltuk szebbé varázsolni. Szintén a kezdetek óta ad helyet a jótékonykodásra a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lomb utcai óvodájába. Az óvoda udvarának csinosítása mellett idén az iskolában is találtak számunkra tennivalót. Felelősek vagyunk mindannyian elhunyt szeretteink emlékének ápolásáért, így a közelgő halottak napjára készülve a Katolikus temetőben törekedtünk arra, hogy a sírokhoz kilátogató gyászoló hozzátartozók méltó környezetben emlékezhessenek elhunyt szeretteikre. A nap központja az Alsóvárosi Főplébánia Kovács Vince Közösségi háza volt, ahol a fiatalok egy csoportja a főzésben és a templomkert rendezésében vállalt feladatot. Az érettségi feltétele már évek óta az ötven óra közösségi szolgálat, amelynek fő célja, hogy a fiatalok szociális érzékenységnek kialakulását segítse, fokozza. Erre adott kiváló lehetőséget, hogy a fiatalok egy-egy csoportja ellátogatott a Nyúl utcai Idősek Otthonába és a Szilády Áron utcai Idősek Klubjába, és az intézményekben takarítással, beszélgetéssel és egyéb számos munkával próbált hálát adni és köszönetet nyilvánítani az idősek értünk hozott életen át tartó áldozatáért. De nem csak az idősekkel, hanem a nálunk fiatalabbakkal is kötelességünk törődni, ezért idén első alkalommal látogathattunk el Kiskunhalas Város Önkormányzatának Bölcsődéjébe, ahol az udvar szebbé tétele mellett a csoportszobákban takarítottak a lelkes önkéntesek.
A nap végén közösen vettünk részt szentmisén és adtunk hálát Istennek az együtt töltött időért és a megtapasztalt szeretetért. A szentmise után közös vacsora és filmnézés, játék várta a munkában elfáradt fiatalokat.

                                                                                                                              Boldog Tamás