Évközi 28. vasárnap – C év      Egy kamasz fiú, aki naplót írt, egyik nap a következőket jegyezte le: „Tegnap este egy étteremben vacsoráztam. Az unott arcú, fáradt pincérnőnek, aki kiszolgált, vagy hússzor mondtam, hogy köszönöm, de ő nem válaszolt egy szót sem. Biztos igaza van: végül is ezért fizetik, ez a munkája. Ma reggel viszont, miközben otthon reggeliztem, anya szokás szerint hozott nekem egy pohár vizet. Valahogy gépiesen kiszaladt a számon, hogy köszönöm. Nem tudom miért, még soha nem fordult ez elő korábban. Anya hirtelen megmerevedett, kissé elfordult tőlem, de úgy láttam, hogy sírva fakadt. Mi a tanulság: ahhoz, hogy egy anyát örömkönnyekre fakasszunk, elég 13 évente egy köszönöm!

Az anya, aki szintén naplót írt, ezt jegyezte be ugyanaznap este: „A fiam ma megköszönte a pohár vizet, amit adtam neki. Örömömben sírva fakadtam. Olyan buta és szentimentális vagyok! Remélem, nem vette észre, mert különben soha többé nem köszöni meg, nehogy megríkasson vele! Azt viszont szeretném, ha néha észre venné, hogy én, aki hivatalom szerint az anyja vagyok, valójában Eszter vagyok. Egy 35 éves asszony, aki sokszor fáradt, sokszor szomorú. Akinek néha szüksége volna egy kis beszélgetésre, némi kikapcsolódásra.”

        A 10 leprás meggyógyításának története elénk tárja, hogy bizony Jézussal is megtörtént, – nyilván nem csak ebben az egy esetben – hogy nem tanúsítottak vele szemben hálát azok, akikkel jót cselekedett, akiket szinte a halál torkából rántott ki. A jóindulat és a hála sajnos a múltban sem túl sokszor jártak együtt, manapság azonban végképp alig-alig találkoznak. Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy az emberek, főleg a gyerekek és fiatalok, természetesnek veszik a legtöbb dolgot, amit kapnak. Akár kicsi, akár nagy értékről legyen szó, nem igazán köszönik meg, noha követelőzni tudnak rendesen! Minél többször kapnak meg valamit anélkül, hogy áldozatot kellene hozniuk érte, anélkül, hogy bármivel is kiérdemelnék, annál szélesebbre nyílik az árok a birtokolt javak és az értük megtett erőfeszítés között. Márpedig minél szélesebb ez a szakadék, annál kevésbé lesz a szeretet jele az anyagi javak biztosítása.