72 óra



„72 óra kompromisszum nélkül” Kiskunhalason 2016-ban

Immáron ötödik alkalommal gyűjti össze Kiskunhalas város középiskoláinak lelkes önkénteseit egy közösségbe a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű ökumenikus karitatív rendezvény, amely idén október második hétvégéjére esett. A Római Katolikus Főplébánia a szervezésben és a lebonyolításban megint oroszlánrészt vállalt, mivel közel 100 fiatal önkéntes jelentkezett, akiket több mint 30 felnőtt vezetett a különböző feladatok elvégzésében. Ennyi lelkes gyermeknek érdemi munkát szervezni sem egyszerű feladat, de azt kell, hogy mondjuk: idén is megálltuk a helyünket. Ebben az évben is a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói képviseltették magukat a legtöbben, de jöttek a Szilády Áron Református Gimnáziumból és a Kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumból is fiatalok.

Hagyományosan a rendezvényt ünnepélyesen október 7-én 17:00-kor Dr. Finta József érseki helynök, plébános atya nyitotta meg, ahol az önkéntesség fontosságáról és a közösség erejét kiemelő beszédével buzdította a fiatalokat. Ezt követte a 6 csoport beosztásának kihirdetése és a központi szervezőktől kapott ajándékpólók kiosztása. Mivel a város több intézményéből jöttek össze a fiatalok, szükségesnek gondoltuk, hogy először ismerkedjenek össze a csapatok, ezért a megnyitó utáni időben ismerkedős, csapatépítős játékokkal könnyítettük meg a baráti kapcsolatok kialakulását.

A munka érdemi részének java október 8-án, szombaton zajlott. A 6 csoport a reggel 8 órás találkozó után elindult kompromisszum nélkül elvégezni a szervezők által nekik kijelölt feladatot. Hálásan köszönjük azoknak a felajánlását, segítségét, akik befogadtak minket és lehetőséget biztosítottak arra, hogy tudjuk segíteni. Így jutottunk el szombat délelőtt a Kiskunhalasi Konduktív Óvoda és Kollégium területére ahol terepet rendeztünk, a Vasutas Művelődési Házba, ahol a kertészkedésbe kóstolhattak bele a fiatalok. Hagyományosan a Nyúl utcai idősek otthona is örömmel fogadott minket, mi pedig lelkesen mentünk, hogy még szebbé, barátságosabbá segítsük varázsolni az intézmény udvarát. Nemcsak az idősekkel, hanem a kicsikkel is foglalkoztunk, a Tábor utcai bölcsödében segítettük a csoportszobákat kitakarítani, a játékokat fertőtleníteni. A Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda szintén hagyományos „munkaadónk”, így idén is az óvodában lehetősége nyílt arra a fiataloknak, hogy képzőművészeti ismereteiket latba vetve a kerítést, a korlátokat és néhány játékot új köntösbe öltöztethessenek. Bár még messze van a halottak napja, de kötelességünknek éreztük, hogy a katolikus temetőt felkeressük és szebbé tegyük szeretteink földi nyughelyét. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium adott ismét otthon az idei Hittanos Olimpia egyházmegyei döntőjének. A megmérettetésre közel 250 sportolni szerető hittanos fiatal érkezett a Kalocsa – Kecskeméti Főegyházmegye egész területéről. A nap lebonyolításában, a versenyszámok levezénylésében, a gyerekek kísérgetésében és számos más feladatban pótolhatatlan segítséget jelentettek az önkéntesek. Délután egy óra magasságában sok kerülhetett az ízletes ebéd elfogyasztására a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium ebédlőjében, majd egy kis szusszanás, és az elmaradhatatlan csoportkép után indultunk vissza dolgozni, hiszen a délutánra is számos feladat maradt. Visszalátogattunk a Vasutas Művelődési Házba, a Tábor utcai bölcsödébe, a temetőbe, a Lomb utcai óvodába, de új helyszínekre is eljutottunk, mégpedig a Kiskunhalasi Lovardába, a Hősök ligetébe és a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium kollégiumának udvarába. Mindhárom új helyszínen az őszi levélhullás biztosított számunkra sokszor sziszifuszinak tűnő munkát, de jó hangulatban, lelkesen örömmel végeztük feladatainkat. Már az esti szürkület közeledett, amikor kissé elfáradva hat óra magasságában elköszöntünk egymástól, a nem túl távoli viszontlátás reményében.

Vasárnap reggel nyolc órakor el is érkezett a viszontlátás öröme, a gyülekezés után közösen vettünk részt a fél kilences szentmisén, amelyen Dr. Bábel Balázs Kalocsa – Kecskeméti érsek is köszöntötte a fiatalokat. A szentmisét egy közös reggeli követte, amely után elindultunk a vasárnapra ütemezett munkáinkat befejezni. Ismét ellátogattunk a Lomb utcai óvodába, a katolikus temetőbe, a lovardába és a Kisfaludy utcai játszóteret és annak környékét is megszabadítottuk az eddig lehullott levelektől. Délben újra összegyűltünk a Kovács Vince Közösségi Házban, ahol a fiatalok, és egy hozzáértő segítség által elkészített ízletes paprikás krumplit fogyaszthattunk el érsek úrral közösen. Ebéd után már csak a közösségi ház rendbetétele maradt, amelynek eleget téve mindenki fáradtan, de lelkileg feltöltődve térhetett haza kipihenni az önkéntesség jóleső fáradalmait. 

Boldog Tamás