Bugai tábor - Gyémántcsiszolás      Minden gyémánt csiszolatlanul kezdi …. kialakulatlanul, fakón. Ahhoz, hogy drágakővé váljon, sok mindent kel kell tisztítani róla, ami nem hozzá tartozik, ami csak elrútítja. A gyémántot azonban csak egy másik gyémánt képes csiszolni, tisztítani, formálni. Így van ez velünk, emberekkel is. Ha igazi közösségre találunk, ahol észreveszik értékeinket, és felkarolják, igénylik azokat, akkor ragyogni kezdünk. Azonban az ilyen emberi kapcsolatokban észreveszik hibáinkat, gyengeségeinket is, és olykor fájdalmasan ugyan, de mégis szeretettel igyekeznek leválasztani ezeket rólunk! Milyen kár, hogy napjainkban egyre ritkább az ilyen figyelmes és szerető közösség, az ilyen felelősségteljes emberi kapcsolat!

       A 26. Bugaci Ifjúsági Lelkigyakorlatos Táborban azt tűztük ki célul, hogy az ilyen közösségek, kapcsolatok építésében segítsük a fiatalokat. Fedezzük fel, ismerjük meg saját értékeinket, képességeinket, de ugyanígy másokét is. Ha pedig valamit le kell tisztítani rólunk, akkor legyünk ebben közreműködők! Keressük az egységet különbözőségeink ellenére is! A tábor előadói ebben a témakörben szóltak a gyerekekhez, fiatalokhoz. Idén eljött közénk Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek atya, Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek atya, Farkas István piarista szerzetes, valamint tartottak előadást a táborban jelen lévő vagy meghívott egyházmegyés paptestvérek: Bobek Tamás, Retkes Zsolt, Finta József, Kőhegyi Dániel, Geszler Péter és Ruskó Norbert is.

     Augusztus 6-13-ig zajlott a már több, mint negyedszázada működő lelkigyakorlatos tábor a Móricgát és Bugac közötti Hittanyán. Közel száznegyven gyermek, fiatal és felnőtt segítő vett részt rajta, akik közül sokan évek óta visszajárók, de sokan kezdők is voltak. A mindennapi szentmiséken, előadásokon, csoportbeszélgetéseken túl közös játékok, vetélkedők, kézműveskedés, túrák tették még színesebbé a hetet. Vendégeink voltak egy koncert erejéig Csiszér László és barátai is. Egyre több támogató egyre több adománnyal járul hozzá a tábor sikeréhez. Rengeteg finomsággal, gyümölccsel, zöldséggel, édességgel halmoznak el minket. A civil támogatók nagylelkűsége mellett a Kalocsa-Kecskeméti Érsekség hozzájárulása és az EMMI-től nyert pályázati összeg is lehetővé tette, hogy ismét nagyon olcsón, a kispénzűek számára is elérhető áron, a rászorulókat pedig támogatva szervezhessük meg ezt a nagy múltú rendezvényt.

      Köszönjük a részvételt és a sok munkát a táborban kint lévő vagy kilátogató paptestvéreknek, a csoportvezetőknek, a felnőtt segítőknek és mindenkinek, aki bármivel, bárhogyan beleadta a maga részét a közös feladatba. Isten segítsen továbbra is bennünket! A jövő évi, 27. Bugaci Ifjúsági Lelkigyakorlatos Tábor augusztus 5-12-ig lesz!

          Dr. Finta József
érseki helynök, plébános